Skip to Content
Zes journalistieke talenten winnen finale van ‘News City Academy 2021’

Zes journalistieke talenten winnen finale van ‘News City Academy 2021’

1.138 kandidaten dongen mee naar betaalde stage bij onder meer HLN en VTM Nieuws

Vandaag beginnen zes afgestudeerden aan de News City Academy. Zes maanden lang zullen ze meedraaien op de redacties van News City bij DPG Media: HLN/Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Dag Allemaal, de sportredactie en de radionieuwsredactie van Qmusic en Joe. Ze worden uitgedaagd om zich in sneltempo te ontplooien tot allround journalisten. Er waren dubbel zoveel inschrijvingen als vorig jaar, en dat komt niet enkel omdat de zes geselecteerden betaald worden voor hun stage.

Glenn, Margo, Nikias, Ester, Rachel en Chloë voor het iconische gebouw van DPG Media in Antwerpen.
Glenn, Margo, Nikias, Ester, Rachel en Chloë voor het iconische gebouw van DPG Media in Antwerpen.

Grote opkomst

“We zijn overrompeld door het aantal inschrijvingen,” vertelt Nicholas Lataire, hoofd van News City. “Liefst 1.138 studenten stelden zich kandidaat. Het is fantastisch om te zien dat we zo’n magneet zijn voor jong journalistiek talent. We mikten bewust op een groep met uiteenlopende vaardigheden, interesses en achtergronden.” 

Het maakte de selectie er niet gemakkelijker op. “Er is veel opkomend journalistiek talent in Vlaanderen. De plaatsen voor deze unieke journalistieke stage zijn beperkt, dus we moesten streng zijn,” zegt Nicholas Lataire. Na vijf rondes bleven er nog zes kandidaten over. 

“De lat ligt hoog,” vertelt Cathérine Moerkerke, een van de ambassadeurs van News City Academy. “Snelheid en kwaliteit zijn heel belangrijk bij News City. De deelnemers van vorig jaar hebben soms gevloekt op de krappe deadlines, en dat zal dit jaar niet anders zijn.” 

“Dat harde werk loont, want bijna alle geselecteerden van de eerste editie hebben intussen een vaste plek bij News City veroverd. Hét bewijs dat dat de Academy werkt: het stoomt de journalisten van de toekomst klaar voor de redactievloer,” geeft Nicholas Lataire nog mee. 

Starten in stijl 

Vandaag kregen de zes trainees meteen een contract van zes maanden. Daarna leerden ze de redacties van News City kennen. Cathérine Moerkerke nam hen mee op sleeptouw in het iconische gebouw aan het Mediaplein in Antwerpen. Zo konden ze de sfeer al eens opsnuiven, van de VTM NIEUWS-studio tot de showbizzredactie van HLN. Ze maakten ook persoonlijk kennis met enkele ambassadeurs van dit jaar: Faroek Özgünes (gerechtsjournalist), Lies Vandenberghe (sportanker), Kenneth Dée (techjournalist), Jelle Brans (chef showbizz), Isolde Van Den Eynde (politiek journalist), Arno Van Hauwermeiren (online editor) en Cathérine Moerkerke (nieuwsanker). 

Vanaf morgen begint het echte werk. De trainees zullen proeven van de hele journalistieke waaier: van teksten voor VTM Nieuws en video’s voor HLN.be tot sportverslagen voor Het Laatste Nieuws en interviews voor Dag Allemaal. Bij elke redactie krijgen ze een ‘buddy’, iemand met jaren ervaring die hen de kneepjes van het vak leert. 

Bijleren in twee richtingen 

“News City Academy is voor ons een belangrijk traject,” benadrukt Nicholas Lataire. “Het bijleren werkt in twee richtingen. De afgestudeerden zijn geboren in deze digitale wereld en kijken met een eigen blik naar de actualiteit. Met hen aan boord bouwen we aan de journalistiek van morgen.” 

De zes van 2021

De zes geselecteerde journalisten in spe zijn Glenn Haex (20, Oudsbergen), Margo Otike (23, Dilbeek), Nikias De Bruyn (23, Lokeren), Ester Heymans (26, Kessel-Lo), Rachel Tshinkobo (24, Willebroek) en Chloë Stylemans (22, Affligem). 

Glenn, Margo, Nikias, Ester, Rachel en Chloë voor het iconische gebouw van DPG Media in Antwerpen.
Glenn, Margo, Nikias, Ester, Rachel en Chloë voor het iconische gebouw van DPG Media in Antwerpen.

Charlotte Sterkens Corporate Communication & Press Officer, DPG Media

 

Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be