Skip to Content
Zeg ook ja tegen 'JEZ!'

Zeg ook ja tegen 'JEZ!'

Woensdag 5 oktober 2022. Vandaag ontmoet minister van Jeugd Benjamin Dalle een afvaardiging van het jongerencollectief JEZ!. Op tafel ligt het idee om een Vlaamse Dag van de Jongeren uit te roepen. Het jongerencollectief wil op deze dag jongeren verbinden en heel Vlaanderen laten kennismaken met alle kwaliteiten en talenten die de jeugd van tegenwoordig te bieden heeft. 

Jessica Bouhez (22), Morane Miangue (23) en Cédric Galle (18) stellen JEZ! voor.
Jessica Bouhez (22), Morane Miangue (23) en Cédric Galle (18) stellen JEZ! voor.

Vanochtend riepen enkele jongeren van het collectief JEZ! de minister van Jeugd, Benjamin Dalle, op om hen te ontvangen (lees hier de open brief). Want, zo redeneerden de jongeren in een open brief, als minister van Jeugd neemt minister Dalle elke dag beslissingen die jongeren beïnvloeden. En dus is het maar logisch dat de minister naar de jongeren luistert vooraleer hij belangrijke beslissingen neemt. Als collectief streeft JEZ! ernaar om jongeren terug in het hart van de samenleving te plaatsen, hen te verbinden en hen een stem en gezicht te geven. En daarbij rekenen ze op de steun van de minister.

Jessica Bouhez, jongere van JEZ!: "We merken dat heel wat volwassenen soms wel heel negatieve dingen over jongeren denken. Dat we te veel bezig zijn met social media bijvoorbeeld. Of dat we ons raar kleden. Wij willen laten zien dat we een creatieve generatie zijn die echt goesting heeft om dingen positief te veranderen. Tijdens een gesprek onder jongeren kwamen we tot de vaststelling dat er nog geen dag van de jongeren is, en dat vinden we echt wel vreemd. Er bestaat immers een moederdag, vaderdag, dikketruiendag, dag van de hond, en zelfs een dag van de cinnamon bun! Dus een Dag van de Jongeren lijkt ons meer dan relevant. Geen verlofdag, dat willen we wel heel duidelijk stellen, maar een dag waarop jongeren centraal staan en er extra aandacht is voor wat hen bezighoudt."
Morane met de open brief van JEZ!. Tijdens de uitzending van Qmusic reageerde m inister Dalle.
Morane met de open brief van JEZ!. Tijdens de uitzending van Qmusic reageerde minister Dalle.

Na het verschijnen van de open brief nodigde minister Dalle een delegatie van JEZ! uit voor verder overleg.

Benjamin Dalle, minister van Jeugd: "Als minister heb ik het altijd belangrijk gevonden om de stem van elke jongere te kunnen horen en te begrijpen. Ik wil dat jongeren kunnen wegen op de beslissingen die ik neem en bij uitbreiding de beslissingen die we als Vlaamse regering nemen. Of een Vlaamse Dag van de Jongeren een goed initiatief is om jongeren te verbinden wil ik zeker bespreken. Maar ik heb zeker en vast nog veel meer vragen voor hen. Want als ik het goed begrepen heb, wil het jongerencollectief JEZ! in de toekomst veel meer gaan doen voor onze jeugd. Ik kijk ernaar uit om hen te ontmoeten en hen in contact te brengen met enkele jongerenorganisaties waarmee we vandaag al goede banden hebben!"

Jong en Zot, dat is JEZ!

JEZ! is een gloednieuw jongerencollectief dat kan rekenen op de steun van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Deze vier partners besloten onlangs afscheid te nemen van Rode Neuzen Dag maar kondigden toen een nieuw, innovatief concept aan waarbij jongeren centraal staan. Dat concept ziet nu het daglicht, heet JEZ! en richt zich tot iedereen die Jong en Zot is maar ook Jong en Zelfzeker, Jong en Zorgzaam. Jong en Zoveel meer dus! (lees hier het hele manifest van JEZ!)

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: "Na zes succesvolle Rode Neuzen Dag jaren wilden we een nieuwe wind laten waaien in ons engagement dat we opnemen voor de jongeren in Vlaanderen. Daarbij willen we vertrekken vanuit ons geloof dat we hebben in alle jongeren. Wij geloven immers dat gemotiveerde, geëngageerde en goed ondersteunde jongeren de kracht bezitten om de toekomst vorm te geven en de moeilijkste problemen in hun eigen omgeving en in de wereld op te lossen. Via JEZ! willen we samen met Belfius jongeren weer in het hart van de samenleving plaatsen en hen verbinden vanuit een positieve, optimistische ingesteldheid."

Het jongerencollectief JEZ! zal samen met VTM, Qmusic, HLN en met de steun van Belfius in de toekomst jongerenthema's aankaarten, content maken en events organiseren met als doel de spotlight weer volop op jongeren te zetten. Jongeren en kinderen van vandaag bezitten immers de kracht om een positief verschil te maken in de wereld van morgen.

We gaan voor een verhaal van, voor en door jongeren, waarbij we samen met hen heel Vlaanderen in beweging zullen zetten om initiatieven op touw te zetten voor alle mogelijke projecten waarbij jongeren centraal staan. We willen de jongeren vieren, hen in de spotlights zetten op een positieve manier.

Olivier Onclin, lid van het directiecomité van Belfius: “Jongeren hebben elk hun eigen talent. Pas als we hen alle kansen geven, hen Jong en Zot laten zijn en doen, kan dat talent ten volle ontluiken en het verschil maken: voor de ander, voor de planeet, voor de toekomst. Daarom zegt Belfius ‘yes’ tegen JEZ!. Samen met VTM, Qmusic en HLN zetten we als trouwe partner dan ook vol enthousiasme onze schouders onder dit nieuwe initiatief.”

Het collectief is in volle ontwikkeling en zal vanaf 2023 operationeel zijn.

Fundraising voor organisaties die zich inzetten voor jongeren

JEZ! heeft niet alleen de ambitie om jongeren te verbinden maar wil zich ook maatschappelijk engageren. Daarom zal het jaarlijks een fundraising organiseren ten voordele van organisaties die zich inzetten voor jongeren. Geïnteresseerde organisaties kunnen van 5 oktober tot 16 november 2022 een projectvoorstel voor JEZ! indienen bij de Koning Boudewijnstichting via deze link. De geselecteerde organisaties worden begin januari 2023 bekendgemaakt. 

Olivier Onclin, Belfius: "Vlaanderen kent een ongelooflijk sterk netwerk aan organisaties die ontzettend belangrijk zijn voor ons sociaal weefsel. Heel veel van deze verenigingen richten zich op jongeren en het weerbaarder maken van deze generatie. Of geven kwetsbare jongeren die extra ruggensteun die ze nodig hebben om vooruit te geraken in het leven. Binnen Belfius hechten wij enorm veel belang aan deze lokale verenigingen en de duizenden vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. We zijn enorm blij dat we samen met JEZ! deze organisaties financiële ondersteuning kunnen aanbieden in de toekomst."

Een voorjaar om naar uit te kijken

Vanaf 2023 zal JEZ! op volle kracht werken en in het voorjaar worden de krachten gebundeld met VTM, Qmusic, HLN en Belfius. 

Kris Vervaet: "Achter de schermen worden alvast de wildste plannen klaargestoomd en wordt er hard gewerkt aan een fundraisingconcept dat heel Vlaanderen kan veroveren. Hou dus onze kanalen goed in het oog want het voorjaar van 2023 belooft ongezien te worden. Wij zeggen alvast volmondig ja tegen JEZ!".

NIET VOOR PUBLICATIE

Charlotte Sterkens Corporate Communication & Press Officer, DPG Media

 

 

Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be