VeloVeilig Vlaanderen: zes op de tien Vlamingen vindt dat er te weinig veilige fietspaden zijn
Het grootste fietsonderzoek in Vlaanderen is terug
Zes op de tien Vlamingen vindt dat er te weinig veilige fietspaden zijn. Daarom roept HLN op om tijdens VeloVeilig Vlaanderen, het grootschalige fietsonderzoek, opnieuw samen in kaart te brengen waar de fietsveiligheid beter kan. In 2022 werden 41.251 meldingen van gevaarlijke fietspunten gedaan tijdens het VeloVeilig-onderzoek. Maar hoe staat het één jaar later met die punten? Werden ze aangepakt of is de situatie hetzelfde gebleven? Of zijn er net nog gevaarlijke punten bij gekomen? Je ontdekt het in de HLN-app.
Andere fietsers waarschuwen
Om samen Vlaanderen VeloVeilig te maken, kunnen fietsers vanaf woensdag 3 tot en met vrijdag 12 mei opnieuw gevaarlijke fietspunten melden in de HLN-app. Zo waarschuwen ze andere fietsers waar ze extra moeten opletten en laten ze meteen ook de lokale en Vlaamse overheid weten waar er nog werk aan de winkel is. Bovendien komen de gevaarlijke fietskruispunten ook in de populaire app van Waze, die door heel veel autobestuurders wordt gebruikt. Net zoals in 2022, zullen alle punten terug te vinden zijn op een gedetailleerde VeloVeilig-kaart van Vlaanderen en van de verschillende gemeenten.
Nieuw dit jaar is dat er naast rode ook groene punten te zien zijn op de kaart. Dat zijn punten die vorig jaar nog als onveilig werden aangegeven door de fietsers, maar intussen zodanig werden aangepakt dat dat nu niet meer het geval is.
Bekend Vlaanderen fietst mee voor meer fietsveiligheid
Van maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei springt nieuwsanker Cathérine Moerkerke de fiets op voor VTM NIEUWS en HLN en doorkruist ze alle Vlaamse provincies. Dat doet ze niet alleen, maar in het gezelschap van enkele bekende fietsambassadeurs, met elk hun eigen persoonlijke reden om extra aandacht te vragen voor een VeloVeilig Vlaanderen.
Op maandag wordt Cathérine vergezeld door weerman Frank Duboccage in Vlaams-Brabant, op dinsdag fietst ze samen met actrice en online content creator Jamie-Lee Six in West-Vlaanderen, woensdag samen met radiopresentatrice Anke Buckinx en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in Limburg, op donderdag samen met sportverslaggever Stijn Vlaeminck in Oost-Vlaanderen en de slotrit gebeurt in het gezelschap van actrice Tine Embrechts in Antwerpen, waar ook het bestuur van stad Mechelen, fietsstad van het jaar 2023, zal aansluiten.
Onderzoeksresultaten van iVOX
Tussen 27 april en 1 mei bevroeg het onderzoeksbureau iVOX 7500 Vlamingen over fietsveiligheid. Dit zijn de belangrijkste en meest opmerkelijke resultaten:
- Zes op de tien Vlamingen vindt dat er te weinig veilige fietspaden zijn in zijn gemeente
- Zes op de tien Vlamingen vindt zijn buurt onveilig voor jonge fietsers
- De helft van de Vlamingen vindt dat het veiliger is geworden voor fietsers de voorbije vijf jaar
Maak samen Vlaanderen VeloVeilig en meld vanaf woensdag 3 tot en met vrijdag 12 mei gevaarlijke fietspunten in de HLN-app.
Niet voor publicatie:
De foto's uit het persbericht kan je downloaden via https://communicatie.dpgmedia.be/
Justine Van Hauwe