Skip to Content
Tv-nieuwsredacties in België maken afspraken rond veilige verslaggeving

Tv-nieuwsredacties in België maken afspraken rond veilige verslaggeving

De tv-nieuwsredacties van VTM, VRT, RTBF en RTL hebben vandaag telefonisch overleg gehad om een aantal afspraken rond verslaggeving te maken. Dit om zo goed mogelijk samen te werken in omstandigheden die op dit moment niet evident zijn om aan verslaggeving te doen door het coronavirus. Zo kunnen we de gezondheid van de journalisten, redacties en onze hele maatschappij zo goed mogelijk te vrijwaren. 

De afspraken zijn vooral in functie van de Wetstraat genomen, maar gelden bij uitbreiding op alle locaties waar veel journalisten samen zijn, zoals persconferenties rond de coronacrisis en -maatregelen. 

Zo is er afgesproken dat: 

  • VTM NIEUWS Nederlandstalige interviews zal uitwisselen met RTL en VRT  NWS met RTBF en vice versa voor Franstalige interviews zodat er minder interviews moeten gebeuren;
  • Microfoons van verschillende zenders naast elkaar gezet worden zodat er nooit gedrum ontstaat voor interviews;
  • Journalisten en politici of andere personen tijdens de interviews voldoende afstand van elkaar houden. 
Nicholas Lataire, hoofdredacteur a.i. VTM NIEUWS: “Social distancing - afstand houden - is van levensbelang. We proberen daar elke dag goed over te informeren. Daarnaast moeten we ook zelf zoveel mogelijk het goede voorbeeld geven. In het belang van de gezondheid van onze journalisten, onze ploegen en van de hele samenleving.”
Liesbet Vrieleman, algemeen directeur informatie van VRT: “Deze nieuwe toestand maakt het van groot belang dat we solidair en collegiaal samenwerken met alle omroepen in ons land. Correcte en heldere informatie met alle aandacht voor gezondheid is nu prioritair.”
Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be