Lilou en Yirte trappen goede doelen-actie JEZ! af

Lilou en Yirte trappen goede doelen-actie JEZ! af

De JEZ!-feestweek komt naar deze 5 steden

Vandaag begint JEZ! voor de tweede keer aan een grote geldinzameling voor organisaties die jongeren in hun kracht zetten. Lilou (13) en Yirte (17) deelden deze ochtend hun dappere verhaal en maakten zo duidelijk wat organisaties voor jongeren kunnen betekenen. JEZ! roept Vlaanderen nu op om alles te geven voor de jeugd door acties op poten te zetten en geld in te zamelen. De goede-doelenactie kent zijn feestelijke ontknoping in Oostende, Gent, Mechelen, Leuven en Genk.

Deze ochtend op Qmusic kregen Lilou en Yirte de Q-dj’s Maarten en Dorothee muisstil. De Oostendse Lilou (13) raakte in 2022 deels verlamd na een zwaar verkeersongeval. Ze doet nu via G-sportclubs aan ijshockey, skiën, muurklimmen en ze droomt ervan om ooit deel te nemen aan de paralympische spelen. Yirte (17) uit Mechelen worstelde drie jaar met een depressie. Met dank aan de dieren van zorgboerderij Huppeldepup, een crisisopname en haar psycholoog breekt nu de zon weer door in haar leven.

"Toen ik na het auto-ongeluk hoorde dat ik verlamd zou blijven aan mijn benen, was ik vooral verdrietig omdat ik moest stoppen met acrogym. Uiteindelijk werd het toch nog een leuk jaar, want ik heb veel nieuwe sporten ontdekt die ik zittend kan doen”, zegt Lilou.
“Ik zat heel diep toen ik bij Zorgboerderij Huppeldepup terecht kwam. In het begin wilde ik met niemand praten, ik wou gewoon bij de dieren zijn. Later heb ik me opengesteld voor de begeleiders en andere zorggasten op de boerderij. Dat heeft me geholpen om mijn emoties kwijt te raken”, vertelt Yirte.

Geld inzamelen en acties organiseren

JEZ! wordt voortgestuwd door 15 JEZ!-jongeren uit alle hoeken van Vlaanderen, door 4 bekende ambassadeurs (Tom De Cock, Nora Gharib, Jonas Lips en Aaron Blommaert) en door VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Hun oproep is helder: “Vlaanderen, maak je klaar om alles te geven voor de jeugd.” 

 

“De verhalen van Lilou en Yirte maken duidelijk waarom het zo belangrijk is om jongerenorganisaties te steunen. Die organisaties geven jongeren zoals Lilou en Yirte een ongelooflijke boost. Ze laten hen terug stralen, wat hun situatie ook is. Het gaat vaak om kleine vzw’s, dus elke financiële steun is broodnodig. En daar willen wij ons voluit voor inzetten, omdat we ervan overtuigd zijn dat investeren in hun toekomst essentieel is voor een bloeiende samenleving”, zegt Olivier Onclin, lid van het directiecomité van Belfius.

Amber (17) uit Diepenbeek geeft als nieuwe JEZ! jongere het goede voorbeeld en  organiseert samen met haar theatervereniging een spaghettislag om geld in te zamelen. “Vorig jaar hebben we ook een actie voor JEZ! georganiseerd. Het was plezant en we hebben een mooi bedrag opgehaald, dus dat gaf veel voldoening. Dit jaar gaan we ons weer volledig smijten. Hopelijk doet de rest van Vlaanderen dat ook!” 

“Honderden verenigingen en duizenden vrijwilligers geven alles voor de jeugd, elke dag opnieuw. Dat is van onschatbare waarde voor de jongeren en voor iedereen rondom hen. Bij VTM, Qmusic en HLN zeggen we met volle overtuiging JEZ! tegen de jeugd. We hopen dat heel Vlaanderen met evenveel enthousiasme als vorig jaar acties op poten zet en geld doneert”, zegt Dirk Lodewyckx, lid van het executive committee van DPG Media, het mediabedrijf achter VTM, Qmusic en HLN.

 

De JEZ!-feestweek komt naar deze 5 steden 

Als kers op de taart roept JEZ! de week vóór de paasvakantie opnieuw uit tot JEZ!-feestweek. Van maandag 25 maart tot vrijdag 29 maart trekt JEZ! langs Oostende, Gent, Mechelen, Leuven en Genk om de goede doelen-actie feestelijk af te sluiten met optredens, live radio en unieke belevenissen. Op vrijdag 29 maart wordt het opgehaalde eindbedrag bekendgemaakt in Genk. 

Jonas Lips, JEZ!-ambassadeur: “Hou onze kanalen zeker in de gaten, want binnenkort verklappen we de line-up van de JEZ!-feestweek. Een ding is zeker: net als vorig jaar gaan we de kracht van jongeren vieren. Iedereen, jong en oud, is welkom. Samen maken we er opnieuw een knaller van!”

Voor deze 200 jongerenorganisaties gaat JEZ! alles geven

Het JEZ!-fonds zal het ingezamelde eindbedrag verdelen onder deze 200 projecten en organisaties uit Vlaanderen en Brussel, bijvoorbeeld sportclubs voor jongeren in een rolstoel, toneelverenigingen voor jong podiumtalent of organisatoren van zomerkampen voor kansarme kinderen. Ze werden geselecteerd door de Koning Boudewijnstichting en versterken stuk voor stuk de veerkracht, de positiviteit en de creativiteit van jongeren. 

JEZ! van, voor en door jongeren

JEZ! staat voor Jong en Zot, maar ook Jong en Zelfzeker, Jong en Zorgzaam, kortom: Jong en Zoveel meer! In oktober 2022 zetten enkele jongeren JEZ! op de kaart als een nieuwe beweging van, voor en door jongeren. Een beweging die álle jongeren een stem wil geven, met de steun van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Dat doen ze met volle overtuiging, het hele jaar door: JEZ! laat jongeren aan het woord over thema’s waar ze van wakker liggen en organiseert events waar jongeren kunnen samenkomen. Het collectief wordt voortgestuwd door 15 JEZ! jongeren en 4 bekende ambassadeurs. Een keer per jaar haalt JEZ! ook geld op voor jongerenorganisaties. De eerste fundraising van JEZ!, in 2023, bracht 3.219.191 euro op.

Heel Vlaanderen kan vanaf nu een gift doen of acties op touw zetten om JEZ! te steunen via www.jezofficial.be

Niet voor publicatie

Charlotte Sterkens Corporate Communication & Press Officer, DPG Media

 

 

 

 

 

 

Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be