Komt het weer goed?
DOSSIER: De Morgen onderzoekt de impact van de klimaatverandering op Vlaanderen. Een digitale tool en een vijfdelige reeks over de STAND van het klimaat.
De Morgen pakt vandaag uit met een interactieve tool. Daarmee kan elke Vlaming voor de eigen gemeente nagaan wat de impact is van de klimaatverandering en wat, op basis van officiële data, voorspeld wordt voor de toekomst.
Daarnaast publiceert de krant vanaf vrijdagmiddag een uitgebreid dossier met reportages en analyses over de impact van het veranderende klimaat op een aantal concrete plaatsen in Vlaanderen. Hoe erg is het dat de Kalmthoutse Heide een pak minder paars wordt? Gaan onze steden zo verzengend heet worden dat ze onleefbaar worden in de zomer? En wordt Limburg het nieuwe Bordeaux?
Het klimaat is niet weg te branden uit de actualiteit, maar waar gaat het eigenlijk concreet over in Vlaanderen? “Het klimaatdebat wordt de laatste tijd soms gereduceerd tot geruzie over Greta of Anuna, of we vernemen vooral of alleen maar wat de opwarming heel ver weg veroorzaakt. Vandaar onze motivatie om de blik te richten op de feiten en op wat zich hier nu bij ons voltrekt”, zegt onderzoeksjournaliste Barbara Debusschere.
Hoe warm of nat wordt het in mijn gemeente?
Elke Vlaming kan vanaf nu in een gloednieuwe, gratis interactieve tool bekijken hoe het klimaat verandert in zijn gemeente. Men kan de evolutie volgen van het aantal hittegolfdagen, de dagen met zware neerslag en de jaartemperatuur vanaf nu tot 2030, 2050, 2100.
5 gebieden in Vlaanderen uitgespit
Daarnaast heeft De Morgen vijf belangrijke gebieden in Vlaanderen uitgekozen om daar heel concreet te onderzoeken hoe het klimaat verandert. Journaliste Barbara Debusschere sprak met bewoners, meteorologen, gespecialiseerde instanties om de impact op mens, fauna, flora, landbouw, … gedetailleerd in kaart te brengen. De vijf gebieden zijn:
- De Kalmthoutse Heide
- De Belgische kust
- Het West-Vlaamse platteland
- De grote steden
- De wijnbouwgebieden in Limburg en Oost-Vlaanderen
De resultaten zijn ontluisterend. De impact op mens, natuur, landbouw, kortom op onze samenleving is enorm en de veranderingen zijn niet tegen te houden.
De dossiers komen 5 dagen na elkaar, vanaf vrijdag 18 oktober op www.demorgen.be en vanaf zaterdag 19 oktober in de krant.
Niet voor publicatie:
Meer info? Barbara Debusschere, journaliste, leidde het onderzoeksproject bij De Morgen. Bereikbaar op 0497/375427 - Barbara.Debusschere@demorgen.be