DPG Media Jaarverslag 2023: 
digitale groei en efficiënte kostenbeheersing leiden tot stabiel resultaat

DPG Media Jaarverslag 2023: digitale groei en efficiënte kostenbeheersing leiden tot stabiel resultaat

DPG Media heeft in 2023 een omzet gerealiseerd van 1,791 miljard euro, een lichte daling van 2% ten opzichte van vorig jaar. De EBITDA kwam uit op 360 miljoen euro en het nettoresultaat bedroeg 197 miljoen euro, nagenoeg hetzelfde als het jaar daarvoor.

Erik Roddenhof, CEO van DPG Media: “We sluiten een financieel stabiel jaar af dat aan omzetzijde werd gekenmerkt door onverminderde groei in digitale inkomsten bij de nieuwsmedia en hele sterke resultaten bij online services en radio. Anderzijds hadden nieuwsmedia en tijdschriften te kampen met stijgende personeelskosten en fors opgelopen papierprijzen.”

Digitalisering in publishing zet door 

De totale betaalde oplage van de publishingactiviteiten (nieuwsmedia en magazines) bleef nagenoeg constant op meer dan 2,9 miljoen abonnees. Het aantal digitale abonnementen groeide met 10% en wist de daling in print op te vangen. Door het succes van de digitale abonnementen groeide in nieuwsmedia het totaal aantal betalende abonnees alsmede de omzet. We zien deze evolutie nog niet bij de tijdschriften. De totale omzet uit de publishingactiviteiten bleef stabiel vergeleken met 2022.

Een sterk jaar voor radio & televisie

Televisie (38%) en radio (40%) in Vlaanderen realiseerden, net als de radiozenders in Nederland (26%), goede marktaandelen in 2023. Het aantal actieve gebruikers van streamingdienst VTM GO groeide met 14%. Ondanks een wat haperende advertentiemarkt, resulteerde dit in een stabiele omzet voor de televisie- en streamingactiviteiten en een mooie groei (+9%) in omzet voor de radioactiviteiten. 

In Nederland wist DPG Media een extra FM-licentie te bemachtigen en lanceerde in september de radiozender JOE op de Nederlandse markt. Met inmiddels een marktaandeel van 5% maakt JOE een mooie start. 

DPG Media kondigde in december de voorgenomen overname van RTL Nederland aan, die nu ter beoordeling bij de ACM en de ondernemingsraden ligt. 

Online services groeien verder

De inkomsten uit de online services groeiden in 2023 met 10%. Het aantal bezoeken en vergelijkingen die consumenten op onze platformen deden groeide fors. Dit kwam vooral door het succes van Independer en Automotive Mediaventions (o.a. Autotrack.nl en Gaspedaal.nl). De inkomsten uit de energievergelijkers in België bleven door een moeilijkere energiemarkt iets achter. 

DPG Media zet in op digitale waardecreatie

Het afgelopen jaar is de focus in de strategie van digitale transitie verder verlegd naar het creëren van meer digitale waarde. “Digitale waardecreatie begint bij de consument. Een consument die vaker komt en langer bij ons blijft, is eerder bereid om abonnee te worden. We moeten nog meer waarde aan de consument bieden. Zo boden we de lezer, kijker en luisteraar van onze media zowel meer als betere verhalen en programma’s. We zullen de komende jaren verder blijven investeren in de kwaliteit van onze content, producten en services, vooral digitaal,” aldus Erik Roddenhof.

Groei digitale advertentieomzet

In vijf jaar groeide de digitale advertentieomzet van DPG Media met 250% naar 207 miljoen euro. Deze groei kwam mede tot stand dankzij het eigen onafhankelijke DPG Netwerk: een goed werkend systeem voor adverteerders. Medio 2023 werd het sluitstuk geïntroduceerd: de selfservicetool Ad Manager waarmee adverteerders op een nieuwe manier advertenties inkopen zonder de complexe keten die ze gewend zijn via de bestaande inkoopplatforms van de grote techbedrijven. Daardoor worden de mediawaarde en de campagneresultaten voor adverteerders enorm verbeterd.

DPG Media rapporteert over ESG-beleid en resultaten

In het jaarverslag over 2023 zal DPG Media voor het eerst uitgebreid rapporteren over de stappen die het zet op het vlak van haar ESG-beleid. Het ESG-beleid van DPG Media is gebouwd op zes pijlers: (1) Reductie van ecologische voetafdruk, (2) Sterke en onafhankelijke journalistiek, (3) Een diverse en inclusieve werkomgeving, (4) De ontwikkeling en groei van medewerkers, (5) Verantwoord datagebruik, (6) Maatschappelijke bijdrage. 

De CO2-uitstoot van DPG Media is in 2023 met 11% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Zowel in de eigen organisatie en operatie als in de productie- en distributieketen werden stappen gezet om deze daling te bereiken. 

Vooruitblik naar 2024

DPG Media verwacht voor 2024 een kleine omzetgroei met onderliggend opnieuw een grote stap vooruit in de digitalisering. De effecten van de stevige inflatie zullen ook in 2024 doorwerken. De uitkomsten van het cao-akkoord in Nederland en de forse extra kosten van de persdistributie in België, zullen een impact hebben op het resultaat. 

Klik op de afbeelding en lees het volledige jaarverslag
Klik op de afbeelding en lees het volledige jaarverslag

Niet voor publicatie:

  • Lees hier het volledige jaarverslag
  • Voor vragen over dit persbericht kan u terecht bij Babet Verstappen
Babet Verstappen Director Corporate Communication, DPG Media

 

Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be