Skip to Content
Eén op de drie Vlamingen voelt zich niet veilig op de fiets

Eén op de drie Vlamingen voelt zich niet veilig op de fiets

VeloVeilig Vlaanderen pakt samen met fietsers gevaarlijke verkeerssituaties aan

Antwerpen, 4 mei 2022 - Een op de drie Vlamingen voelt zich niet veilig op de fiets, een op de twee vindt fietsen onveilig voor kinderen en een op de vijf fietsers was al eens betrokken bij een ongeval. Daarom roept HLN alle Vlamingen op om gevaarlijke fietspunten te melden en samen in kaart te brengen waar de fietsveiligheid beter kan.

Uit een onderzoek van iVOX bij 1000 Vlamingen blijkt dat Vlaanderen nog niet goed scoort op vlak van fietsveiligheid. “Vandaag is fietsen populairder dan ooit. Het is duurzaam, gezond en verbindend, maar het moet natuurlijk wel veilig kunnen”, zegt Brecht Decaestecker, hoofdredacteur van HLN. “Het onderzoek van iVOX geeft een duidelijk signaal. Daarom lanceren we VeloVeilig Vlaanderen, een grootschalige actie om het Vlaamse wegennet veiliger te maken.”

Andere fietsers waarschuwen

Fietsers kunnen van 9 tot 15 mei gevaarlijke fietspunten melden via de HLN-app. Zo waarschuwen ze andere fietsers en laten ze de lokale en Vlaamse overheid weten waar er nog werk is. De initiatiefnemers willen samen met de Vlaming een gedetailleerde VeloVeilig-kaart maken van Vlaanderen en van de verschillende gemeenten.

VeloVeilig Vlaanderen krijgt voluit steun van P&V Verzekeringsgroep. CEO Hilde Vernaillen: Als geëngageerde verzekeraar die midden in de samenleving staat, zetten we vol overtuiging onze schouders onder de sensibiliseringscampagne VeloVeilig Vlaanderen. Een verzekeraar is er immers niet enkel voor zijn klanten wanneer ze pech hebben of na een ongeval. Het belang van een veilige fietsomgeving is essentieel om fietsen voor iedereen aangenamer te maken. De resultaten van de VeloVeilig-enquête tonen aan dat er wat veiligheid betreft nog heel wat werk aan de winkel is in de ogen van de Vlamingen.”   

Onderzoeksresultaten van iVOX

Het online onderzoek van iVox werd uitgevoerd tussen 26 april 2022 en 29 april 2022 bij 1000 Vlamingen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma, op vraag van DPG Media. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%.

Dit zijn de belangrijkste en meest opmerkelijke resultaten:

  • Een op de drie van de Vlamingen vindt fietsen onveilig
  • De helft van de fietsers vindt fietsen niet veilig voor kinderen
  • Bijna twee op de drie fietsers voelt zich onveilig aan kruispunten met wagens in de buurt
  • De helft van de Vlamingen vindt dat er te weinig fietspaden zijn in zijn buurt
  • Meer dan de helft van de Vlamingen vindt dat de fietspaden in zijn buurt niet in goede staat zijn
  • 20 procent van de fietsers is al eens betrokken geweest bij een ongeval
  • 58 procent van de Vlamingen vindt dat Vlaanderen niet goed scoort voor fietsveiligheid
  • De helft van de Vlamingen vindt dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in fietspaden en fietsveiligheid

Charlotte Sterkens Corporate Communication & Press Officer, DPG Media

 

 

Over DPG Media

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de press room van VTM

Klik hier voor de press room van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be