Digitalisering en herstel van de economie stuwen de groei van DPG Media
DPG Media heeft in 2021 een omzet gerealiseerd van 1,898 miljard euro (+7%). Deze omzet vertaalde zich in een EBITDA-groei van 22% naar 414 miljoen euro. De netto courante winst bedroeg 228 miljoen (+28%).
De groep boekte daarnaast ook een uitzonderlijke meerwaarde van 117 miljoen euro, wat voornamelijk te danken was aan de verkoop van het mobiele telecombedrijf Mobile Vikings. Dankzij deze resultaten konden de bankschulden met 339 miljoen euro verlaagd worden. De netto financiële schuld bedraagt nog 242 miljoen euro (0,6 maal EBITDA). De belastinglast kwam uit op 87 miljoen euro.
“Een uitzonderlijk resultaat in een uitzonderlijke tijd”, zo typeert Erik Roddenhof, CEO van DPG Media, het afgelopen jaar. “In een jaar dat nog grotendeels beïnvloed werd door de pandemie, waren nieuws- en entertainmentmedia opnieuw erg in trek bij lezers, kijkers en luisteraars. Ook onze Online Services lieten groei optekenen in een maatschappij die alsmaar sneller digitaliseert. De belangrijke investeringen van de voorbije jaren in de digitale transformatie van onze media renderen nu volop. Daarnaast heeft het krachtige herstel van de advertentiemarkten voor radio en televisie een belangrijke bijdrage geleverd aan de resultaten van onze onderneming. In alle activiteiten werd groei gerealiseerd, wat geleid heeft tot een uitzonderlijk groepsresultaat. Het geeft ons vertrouwen in de toekomst, ook al weten we dat we voor grote uitdagingen staan.”
Radio & televisie
Voor radio en televisie was 2021 een absoluut topjaar. De advertentiemarkten voor beide media herstelden zich meer dan volledig na een sterke terugval in 2020. Samen met de groei in aantal kijkers en luisteraars vertaalde zich dit naar een zeer goed resultaat. VTM behaalde op televisie een marktaandeel van 37,5%.
De video-platformen VTM GO en Streamz tellen intussen meer dan 1,2 miljoen gebruikers per maand. DPG Media is leidend in video-streaming in België en wenst die positie met doorgedreven investeringen verder uit te bouwen.
Bij radio was het Qmusic Nederland die de sterkste prestatie neerzette. De zender groeide door naar een marktaandeel van bijna 20% (in de commercieel interessante leeftijdscategorie 20-49 jaar) en was daarmee met afstand de grootste radiozender van Nederland. De Belgische radiozenders Qmusic & Joe behaalden samen een marktaandeel van 35%.
Een nieuwe mijlpaal voor DPG Media was de voorgenomen acquisitie van RTL België, samen met mediabedrijf Groupe Rossel. RTL België is de marktleider in commerciële televisie en radio in Franstalig België. Naar verwachting wordt deze transactie op zeer korte termijn afgerond.
Nieuwsmedia
Voor de nieuwsmedia was 2021 eveneens een goed jaar. De 16 landelijke en regionale nieuwsmediamerken van DPG Media bereiken nu dagelijks ruim 14 miljoen mensen.
Het totaal aantal abonnees groeide naar 1,8 miljoen (+5%). Deze groei wordt gedreven door de groei van het aantal digitale abonnees naar ruim 800.000 (+15%).
Opvallend was de sterke winstgroei van NU.nl dat sinds de overname van Sanoma Nederland deel uitmaakt van het portfolio. Dit was het gevolg van een groei in bereik (+5%) en spectaculaire groei in advertentieomzet (+28%).
De totale digitale advertentie-inkomsten groeiden met 25%. De succesvolle introductie van Trusted Web, het online advertentieplatform van DPG Media, droeg daar substantieel aan bij. Het platform biedt adverteerders een veilige en kwalitatieve omgeving waarbinnen ze gericht kunnen adverteren. Hiermee biedt DPG Media een alternatief voor de dominante en weinig transparante advertentieplatformen van de Big Tech-partijen.
Online Services
De Online Services van DPG Media groeiden in 2021 gestaag door met 7% meer omzet. Met sterke merken zoals Independer, Mijn Energie, Auto Track, Nationale Vacaturebank en Tweakers helpen deze gespecialiseerde platformen mensen om betere keuzes te maken in hun dagelijks leven. De groep blijft uitkijken naar mogelijkheden om hierin nog breder actief te worden. De behoefte aan een goede online gids zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Magazines
Na de overname van de tijdschriften van Sanoma werd in 2021 een nieuwe koers ingezet met de magazines. Het aantal lezers van de magazines in print en digitaal is daardoor weer aan het groeien (+6%). Mede als gevolg van de digitalisering van de tijdschriften die vorig jaar succesvol is gestart. Libelle, Margriet, Donald Duck, vtwonen, AutoWeek en Ouders van Nu zetten fors in op digitalisering, wat resulteerde in nieuwe digitale producten en diensten. De betaalde digitale en print-oplage ligt nu op ruim 2,1 miljoen.
Vooruitzichten
DPG Media CEO Erik Roddenhof: “Zoals zoveel bedrijven kampen we met snel stijgende grondstof- en energieprijzen, hoge inflatie en een enorme schaarste aan personeel. Dit zal druk zetten op de kosten en het resultaat van DPG Media in 2022. De resultaten van afgelopen jaren tonen aan dat de gekozen strategie werkt. We blijven ook komend jaar de huidige koers met volle overtuiging vasthouden en hebben veel vertrouwen in onze mensen. De gruwelijke oorlog in Oekraïne zal een donkere schaduw over 2022 leggen. Het menselijk leed is niet te overzien. De Russische invasie zal diepe wonden slaan in het leven van heel veel mensen. We hopen dat deze horror zo snel mogelijk stopt.”
Over DPG Media
DPG Media is in België, Nederland en Denemarken actief in radio & televisie, nieuwsmedia, Online Services en magazines. Met ruim 80 mediamerken bedient DPG Media dagelijks ruim 15 miljoen kijkers, lezers en luisteraars. Er werken 5836 medewerkers bij DPG Media, waaronder ruim 2000 journalisten.
Charlotte Sterkens